29 Kasım 2012 Perşembe

Altın bozdururken nelere dikkat edilmeli?

Altın en iyi yatırım türlerinden biridir. Fakat paraya ihtiyaç duyulduğunda bazen bizi yanıltabilir. Altına yatırım yapan insanlar paraya ihtiyaç duyduklarında ilk iş altınları bozdurmak yönündedir. Bu yüzden ki zaman zaman  zarar söz konusudur.

Bu yüzdendir ki altın bozdururken bazı esaslara dikkat etmek gerekir. Altınımızın türü nedir? 24 ayar altın, külçe altın ve gram altınlar bozdururken minimum zarar eden altın türleridir. Çünkü işçilik söz konusu değildir. Fakat bilezik, küpe, alyans vb. söz konusu olduğu zaman işçilik artacağından bozdurulduğu zaman zarar söz konusu olur. O yüzdendir ki bu tarz altınlar yatırım için değil düğünler için kullanılır.

Bunun haricinde üstteki yazıları artı olarak, kolyeler, yüzükler, altın setleri, 22, 18, 14 ayar bilezikler işçilikli olan altınlardır.
Mesela atasay’dan bir model seçtik. Şuan ki fiyatı 1.393 TL.Gramajı 10.20 gram, 14 ayar yeşil ve beyaz altından üretilmiş bir ürün.
14 ayar altın fiyatı ise =  55.3750
Küçük bir hesap: 10.20 gram X  55.3750 = 564.82500
Yani altın değeri 564.82500 TL’dir. Bundan düşük fiyata bu altın’ı vermeniz imkansızdır.
829 TL bu altının işcilik vb. değeri tutuyor. Bu sadece göstermelik bir hesaptı. Parçalanmış bir bileziği bu fiyattan verebilirsiniz misal.
Eğer yeni bir bilezik ise, yeni ve değerli bir model ise elbette fiyatı daha yüksek tutulacaktır. Bu konuda kuyumcuların insifiyatini kalmış bir durumdur. Bu yüzden dolayı güzel tasarıma sahip ve işcilik payı yüksek olan altınlarınızı kesinlikle bozdurmanızı tavsiye etmiyoruz.

Altın bozdurma çoğu zaman karlı olamayabiliyor. Bu yüzden dolayı tek bir kuyumcuya gitmek yerine farklı kuyumculara giderek fiyat alabilirsiniz. Tabi ki altın’ın yükseldiği saatler içerisinde bozdurmanız da yanınıza kar kalacaktır.
Tercih sizin...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder